vilt en fairtrade

home > vilt en fairtrade

:: FasoVILT

FasoVILT is ontstaan uit een samenwerking met Marianne Velthuis. In 2013 gingen we samen op reis naar Burkina Faso  om samenwerking te zoeken met de leerbewerkers uit dit West-Afrikaanse land.

Samen ontwikkelden we unieke handgemaakte producten waarbij VILT en fairtrade centraal staan. Met FasoVILT bieden we hulp door handel, we werken samen met lokale ambachtslieden en we ondersteunen het schooltje van onderwijzeres Mariam Kaboré in de sloppen van Ouagadougou. De producten die we aanbieden zijn prachtige leren dozen gemaakt door Boubacar ingelegd met mijn vilt, tassen en viltzeepjes.

 
 
 
geplaatst:
 05-06-2018
afbeelding 1 van 11
 

:: bijzondere VILTdoosjes rond

Deze bijzondere doosjes zijn ontstaan uit een samenwerkingsproject met Boubacar, een Touareg die een atelier heeft in het Village d’artesinal in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Hij heeft deze met leer beklede doosjes op mijn verzoek ontworpen zodat ik een mogelijkheid heb om mijn VILT in de deksel te verwerken.

Deze ronde doosjes zijn er in vele kleuren en desgewenst ook te combineren met eigen viltwerk.

 
 
 
afmetingen:
 doorsnede klein ca 12cm/groot 16 cm/ hoogte 6cm + deksel 9 cm

prijs:
 klein € 25/ groot € 35

geplaatst:
 10-05-2018
afbeelding 1 van 14
 

:: bijzondere VILTdoosjes hoekig

Deze bijzondere doosjes zijn ontstaan uit een samenwerkingsproject met Boubacar, een Touareg die een atelier heeft in het Village d’artesinal in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Hij heeft deze met leer beklede doosjes op mijn verzoek ontworpen zodat ik een mogelijkheid heb om mijn VILT in de deksel te verwerken. Deze vierkante en rechthoekige doosjes zijn er in vele kleuren, desgewenst ook te combineren met eigen vilt.

 
 
 
afmetingen:
 vierkant ca 15x15 cm/ rechthoek ca 16x25/ hoogte 4 cm + deksel 7cm

prijs:
 vierkant €30/ rechthoek €45

geplaatst:
 
afbeelding 1 van 11
 

:: VILT zee[p]jes

Deze  zeepjes zijn net kleine zeetjes, ze zijn gemaakt van Karité boter (gewonnen uit Karité noten) in een project ter versterking van de positie van de vrouw. In Burkina Faso worden de zeepjes ook wel vrouwengoud genoemd omdat veel vrouwen in deze industrie hun geld kunnen verdienen.

Ik heb deze zeepjes voorzien van een decoratief viltlaagje dat het zeepje minder glibberig maakt en een licht scrub effect geeft.

Het leuke is dat je er dus gewoon je handen mee kunt wassen want vilt ontstaat als je wol nat maakt met water en zeep en dan gaat wrijven, en dat is nou precies wat je met een zeepje gaat doen. Het viltlaagje krimpt mee met het kleiner worden van het zeepje en uiteindelijk blijft er een viltlapje over waar je dan je eigen creativiteit op los kunt laten.

Als vormgever/kunstenaar houd ik erg van beweging in mijn werk en vind ik het een mooi idee dat de kleine kunstwerkjes een transformatie ondergaan door het gebruik. Daarnaast kan je ook heel leuk spelen met al die verschillende zeepjes, die met een heleboel bij elkaar eigenlijk ook weer een kunstwerk vormen dat steeds veranderd doordat er zeepjes gekocht worden en de gaten weer worden opgevuld door zeepjes in andere kleuren.

 
 
 
afmetingen:
 ca 5 x 4 x 2 cm (30-50 gram)

prijs:
 € 5,- / stuk

geplaatst:
 25-04-2018
afbeelding 1 van 6
 

:: Textielreis Burkina Faso 2016

Wie gaat er mee op reis naar Burkina Faso?

 

In samenwerking met Marianne Velthuis van reisorganisatie Ed Looge! is deze textielreis ontwikkeld, zij is ook uw reisbegeleidser ter plekke.

 

Wat deze reis bijzonder maakt is dat we de reis door een Afrikaans land combineren met het bezoeken van textielateliers, kleine weverijen en een katoenplukkerij. Je kijkt niet alleen maar gaat zelf aan de slag tijdens verschillende workshops en je komt thuis met tastbare herinneringen zoals een zelfgemaakte Bogolan (modderkleed), een batik en een leren tas met je eigen VILT. Tegelijkertijd maken we kennis met de plaatselijke bevolking, bezoeken mooie plaatsen en gaan op safari.

 

Geïnteresseerd?  Neem voor meer informatie contact op met Marianne Velthuis 06-14668755 info@burkinofasoreis.nl of met mij via heleen@ateljeeaanzee.nl

 

 
 
 
geplaatst:
 18-12-2015
afbeelding 1 van 7
 

:: Vilt voor FasoVILT

Omdat FasoVILT ook draait om het leggen van verbindingen heb ik  Zeeuws vilt gemaakt geïnspireerd op het Zeeuwse DNA, waar een mooie kleurenwaaier van is, denk aan brandingwit, zandbruin en zeeuws knoopje roze.

 
 
 
geplaatst:
 08-01-2014
afbeelding 1 van 16
 

:: tas Mariam

Deze clutch is de kleinste tas uit onze serie. De buitenzijde is een combinatie van  schapenleer en vilt. De binnenzijde is van Afrikaanse stof en voorzien van een apart vak met rits. Geen tas is hetzelfde, het VILT, het leer en de voering zijn steeds weer anders. Laat je verassen!

 
 
 
geplaatst:
 07-01-2014
afbeelding 1 van 11
 

:: tas Helene petit

Deze tas is een klein formaat cross over, ideaal voor als je niet te veel mee wilt sjouwen. De buitenzijde is een combinatie van schapenleer en VILT. De binnenzijde bestaat uit een voering van Afrikaanse stof, voorzien van een apart vak met een rits. De klep sluit met een drukknoop. Het hengsel is op lengte verstelbaar. Laat je verassen want geen tas is hetzelfde.

 
 
 
afmetingen:
 18 x 20 x 6 cm

prijs:
 € 59,-

geplaatst:
 06-01-2014
afbeelding 1 van 8
 

:: tas Helene grand

Deze tas is een groot formaat cross over, voor als je wat meer mee wilt nemen. De buitenzijde bestaat uit een combinatie van schapenleer en VILT. De binnenzijde is uitgevoerd in een Afrikaanse stof en voorzien van een apart vak met rits. De klep sluit met een drukknoop en het hengsel is in lengte verstelbaar.

 
 
 
afmetingen:
 30 x 30 x 6 cm

prijs:
 € 69,-

geplaatst:
 05-01-2014
afbeelding 1 van 9
 

:: tas Clarisse petit

Dit is de kleinste versie van de tas Clarisse.  De buitenzijde bestaat uit schapenleer gecombineerd met VILT. De tassen zijn geheel met de hand gemaakt door leerlooiers en leerbewerkers in Burkina Faso. De tas sluit aan de bovenkant met een rits, het schouderhengsel is in lengte verstelbaar en de voering bestaat uit Afrikaanse stof. De binnenzijde is voorzien van een apart vak met rits. Met een gedeelte van de opbrengst van deze tassen steunen we het schooltje van Mariam Kaboré in de sloppenwijken van Ouagadougou. Elk exemplaar is uniek!

 

 
 
 
afmetingen:
 35 x 20 x 12

prijs:
 € 99

geplaatst:
 04-01-2014
afbeelding 1 van 11
 

:: tas Clarisse moyen

Dit is de middelste versie van de tas Clarisse.  De buitenzijde bestaat uit schapenleer gecombineerd met VILT. De tassen zijn geheel met de hand gemaakt door leerlooiers en leerbewerkers in Burkina Faso. De tas sluit aan de bovenkant met een rits, het schouderhengsel is in lengte verstelbaar en de voering bestaat uit Afrikaanse stof. De binnenzijde is voorzien van een apart vak met rits. Met een gedeelte van de opbrengst van deze tassen steunen we het schooltje van Mariam Kaboré in de sloppenwijken van Ouagadougou. Elk exemplaar is uniek!

 
 
 
afmetingen:
 45 x 27 x 15 cm

prijs:
 €139,-

geplaatst:
 03-01-2014
afbeelding 1 van 13
 

:: tas Clarisse grand

Dit is de grootste versie van de tas Clarisse.  De buitenzijde bestaat uit schapenleer gecombineerd met VILT. De tassen zijn geheel met de hand gemaakt door leerlooiers en leerbewerkers in Burkina Faso. De tas sluit aan de bovenkant met een rits, het schouderhengsel is in lengte verstelbaar en de voering bestaat uit Afrikaanse stof. De binnenzijde is voorzien van een apart vak met rits. Met een gedeelte van de opbrengst van deze tassen steunen we het schooltje van Mariam Kaboré in de sloppenwijken van Ouagadougou. Elk exemplaar is uniek!

 
 
 
afmetingen:
 55 x 34 x 20 cm

prijs:
 €159,-

geplaatst:
 02-01-2014
afbeelding 1 van 2
 

:: armbanden

Naast leren doosjes maakt Boubacar ook armbanden van leer die prachtig combineren met VILT.

 
 
 
prijs:
 € 12,50

geplaatst:
 01-12-2013
afbeelding 1 van 7
 

:: telefoonhoesjes

Telefoonhoesjes geschikt voor de wat kleinere mobieltjes. Uitgevoerd in leer en vilt, gevoerd met Afrikaanse stof. Zowel met en zonder halskoord verkrijgbaar.

 

 
 
 
afmetingen:
 14 x 7,5

prijs:
 € 12,50

geplaatst:
 05-11-2013
afbeelding 1 van 1
 

:: i-phone hoesjes

Voor de wat grotere mobieltjes zoals de i-phone. Telefoonhoesjes uitgevoerd in leer en vilt gevoerd met een Afrikaanse stof. Verkrijgbaar met en zonder halskoord.

 
 
 
afmetingen:
 15,5 x 8,5 cm

prijs:
 €15,-

geplaatst:
 04-10-2013
afbeelding 1 van 4
 

:: brillenkoker

Verschillende brillenkokers uitgevoerd in leer en vilt, gevoerd met een Afrikaanse stof.

 
 
 
afmetingen:
 9,5 x 18 cm

prijs:
 € 20,-

geplaatst:
 03-10-2013
afbeelding 1 van 6
 

:: VILT sieraden met kralen

Een combinatie van VILT en fairtrade kralen uit Burkina Faso levert unieke en bijzondere sieraden op.

halssieraden €29,-

armbanden €12,50

 
 
 
prijs:
 € 12,50/ € 29,-

geplaatst:
 25-09-2013
afbeelding 1 van 8